Cinerama

tisdag, mars 4, 2008

Hell’s Hinges

Filed under: Danial, Film, Hell's Hinges, Western, William S. Hart — cineramablog @ 18:38

När Blaze möter upp diligensen för att döda den nya prästen som just anlänt till Hell’s Hinges får han syn på prästens syster, Faith, och nånting i hans mordlystna blick förändras. Han mjuknar och ser på henne med den ömsintaste blick jag någonsin sett på film och det träffar mig som en förlupen kula. Ett förvandlingsnummer så oväntat och vackert som ett förvandlingsnummer någonsin kan bli… ”One who is evil, looking for the first time upon that which is good.” förklarar skylten och jag nickar förstående.

Han försöker desperat le lite, men kan inte riktigt. Blaze är en buse, en som skjuter först och diskuterar sen, säkerligen måste deras kärlek vara dödsdömd redan från början?

williamshart.jpg

Blaze och de andra vildsinta invånarna i Hell’s Hinges gillar varken staten eller dess förlängda arm kyrkan. De tänker visa den nya prästen var skåpet ska stå direkt. Blaze orerar skrytsamt att han tänker skrämma honom till döds, men efter mötet med Faith förklarar han att de står under hans beskydd. Hell’s Hinges delas i två läger och innan allt är över står staden och filmen i rödtintade lågor för när Blaze skyddar någon gör han det med ”killin’ eyes and a gun in each hand”.

Blaze spelas av William S. Hart som var Hollywoods första cowboystjärna och det är lätt att förstå varför: lika stilig som Henry Ford, lika brutal som Clint Eastwood och minst dubbelt så mycket man som John Wayne. Han är min nya idol.

Hell’s Hinges gjordes 1916 och finns utgiven på DVD .

/Danial

Annonser

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: