Cinerama

måndag, mars 10, 2008

Forbidden Planet

Filed under: Danial, Film, Science Fiction, Star Trek, William Shakespeare — cineramablog @ 20:15

Forbidden Planet (1956) är baserad på William Shakespeares Stormen. Just den pjäsen verkar locka filmare. Peter Greenaway, Derek Jarman, Per Åhlin och Paul Mazursky har senaste 30 åren filmatiserat varsin version av den. Ingen av dem liknar Forbidden Planet.

forbidden04.jpg

Rymdskeppet C57D skickas till Altair-4 för att undersöka vad som hänt med kolonister man tappat kontakten med. Det visar sig att endast två av dem lever, Doktor Morbius och hans dotter. För att göra en lång historia kort ska jag sammanfatta resten; Morbius har hittat resterna av en sedan länge utdöd civilisation, hingsten till kapten förför dottern, Robbie the Robot visar sig vara ett charmtroll och allt står inte rätt till på planeten. Ett väsen från förr tycks avogt inställd till inträktarna.

Om detta låter lite likt Star Trek, är det för att det är mycket likt Star Trek. Gene Roddenberry har lyft fram Forbidden Planet som en av de stora inspirationskällorna för Star Trek och flera av de tidiga avsnitten, speciellt det kasserade pilotavsnittet The Cage, påminner otäckt mycket om Forbidden Planet. Det kanske syns på bilden ovan.

Forbidden Planet ingår i Cinematekets Shakespeare-serie och visas elfte och trettonde mars. I den serien ingår även Mazurskys Stormen, om inte annat sevärd för att John Cassavetes och Gena Rowlands är med. Och Molly Ringwald.

Nämnde jag att hingsten till kapten spelas av en ung Leslie Nielsen?

/Danial

Annonser

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: