Cinerama

lördag, mars 15, 2008

Marmoulak

Filed under: cinerama, Danial, Film, Iransk film, Marmoulak — cineramablog @ 17:46

2004 hade Marmoulak premiär på Fajr Film Festival i Iran och vann priset för bästa film. Vilket förvånade en del för censorerna var nämligen tveksamma till att den skulle få visas överhuvudtaget. Den kommersiella premiären fick skjutas upp ett par gånger medan mullorna funderarde på om filmen var visningsbar och när den slut gick upp på biograferna, gjorde den det bara i en månad. Sen var det slut på det roliga.

Marmoulak är en fasadklättrande småtjuv som i filmens inledning åker fast och sätts i fängelse. Reza är inte så bra på fängelselivet och de religiösa rutiner som avkrävs honom, för han är inte en särskilt religiös herre. Det enda han kan tänka på är att fly fängelset och landet. Han skadar sig själv och blir förflyttad till ett sjukhus där han får dela rum med en sjuk mulla, vars kläder han stjäl. Med sina nya kläder kan han promenera ut.
Väl ute inser han hur praktiskt det är bära mullakläder. Inte bara blir han vänligt bemött, utan helt plötsligt kan han domdera och bete sig lite hur han vill.

Reza är en man med en plan. Han tänker fixa falskt pass och låta bekantas bekanta vid en gränsstad smuggla ut honom ur landet. Det är förstås inte så lätt ordnad och det slutar med att han misstas för den lilla gränsstadens nya mulla. Reza visar sig ha talets gåva och med sitt något oortodoxa stil och predikningar blir han snabbt en populär figur innan hans förflutna hinner i kapp honom.

marmoulak2.jpg

Egentligen är inte Marmoulak en särskilt spännande film, lite småkul här där, speciellt när Reza predikar om Pulp Fiction. Det som gör den sevärd är förstås provokationerna.

Regissören Kamal Tabrizi lyckas ganska enkelt reta upp mullorna genom att skildra deras privilegier, men det mest provocerande är Rezas budskap från predikstolen; att vem som helst kan ha en personlig relation med gud. I ett land styrt av mullor vars position rättfärdigas av deras medierande mellan människa och gud är detta inget annt än revolution. Påven tyckte inte om Luther och mullorna tycker inte om Marmoulak.

Det man kan undra är förstås hur det kom sig att filmen visades alls… kanske är det som Hamid Dabashi skriver; att Iranier gillar att tvätta sitt smutsiga byk så offentligt som möjligt och då är filmen ett bra redskap.

/Danial

Annonser

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: