Cinerama

tisdag, mars 18, 2008

Candy

Filed under: cinerama, Danial, Film — cineramablog @ 10:33

Candy är ung. Candy är naiv. När en hetsig, kåt och världsberömd poet föreläser på hennes skola slutar det med att Candy har sex med Ringo Starr på ett biljardbord. Sen har hon sex med Walter Matthau i ett militärflygplan, James Coburn i en sjukhussäng och Marlon Brando i en lastbil. Det är rätt många kända namn med i Candy (1968, Christian Marquand), förutom de ovan nämnda även Charles Aznavour, John Huston, Richard Burton, Sugar Ray Robinson och Anita Pallenberg, men det hjälper inte. Det är något alltför tröttsamt med 60-talsfilmer där unga blondiner lär sig livets mysterier genom sex.

03ho04w1.jpg

Det som är kul med filmen är Ringo Starr och Ewa Aulin. Ringo är väl mest känd för att ha spelat trummor i The Beatles, vilket kanske inte är så underligt med tanke på hans filmroller. Han må ha haft tidernas finaste frisyr och mustach, men det här med att välja filmer verkar inte ha varit hans främsta egenskap. En man vars filmkarriär kan sammanfattas med Caveman borde ha aldrig ha gett sig in i filmbranschen. Men likväl är han på ett märkligt sätt en njutning att titta på. Det går inte att slita sig från hans osymmetriska anlete, frisyren och mustachen. Mystiskt begärsväckande skulle någon kanske säga.

Ewa Aulin vann Miss Teen Sweden 1965 och året efter Miss Teen International. Hon såg ut som en docka. En blond söt docka. En blond söt docka som talar med bebisröst. Naturligtvis borde man hata henne, men det går inte. Hon är för söt för det. Hon blev aldrig en superstjärna och var mest med i italienskt sleaze och giallo innan hon gav upp skådespeleriet 1974. Så kan det gå för en före detta Miss Teen Sweden.

Nej, Candy är ingen bra film, men Ringo och Ewa gör den i alla fall lite bättre än Myra Breckinridge (1970, Michael Sarne), en film som den annars är rätt lik.

Annonser

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: