Cinerama

torsdag, mars 20, 2008

Stieg Trenter

Filed under: cinerama, John — Taggar:, — cineramablog @ 2:40

1987 kom tre filmer baserade på Stieg Trenters deckarböcker från 40-talet. De handlar om stekaren och fotografen Harry Friberg (spelad av Örjan Ramberg) som glider runt i överklassmiljöer och löser brott tillsammans med sin polare polisintendent Vesper Johnson (spelad av Stig Grybe). I Idag röd, Lysande landning och Träff i helfigur tar de sig an ett gäng mer eller mindre intressanta mordgåtor samt njuter av mat och goda cigarrer, allt i en behaglig 40-talig Stockholmsmiljö.

Filmerna är hyggliga pastischer på 40- och 50-talets svenska pusseldeckare, en genre som kanske främst representerades av Arne Mattson (som Stieg Trenter även skrev ett manus för, Det kom en gäst från 1947) när det begav sig. Karaktärerna är lövtunna, storyn, oftast långsökt och full av hål, samt skådespelet stiliserat och schablonartat. Precis som det ska vara när man ska försöka flirta med lågbudget-noir och whodunnits. Den stora behållningen är att de på ett bra sätt lyckats återskapa en känsla av 40-tal genom kackig studiomiljö och bitvis genomusla biroller. Studiokänslan bryts av enstaka utescener där Stockholm faktiskt är rätt fint, men de lever inte alls upp till den levande Stockholmsskildring som finns i Trenter-böckerna.

Varför det bara kom de här tre filmerna (eller snarare mini-serierna, de är upplagda som två avsnitt) kan man spekulera i. SVT står för produktionen och de har en del kända namn, eller namn som skulle komma att bli kända, på sina rollistor. I Lysande landning passerar till exempel Marie Richardson, Göran Ragnerstam och Peter Andersson förbi i småroller, bland deras första vad jag kunnat förstå. Regissören Pelle Seth som står bakom Träff i Helfigur skulle senare komma att regissera Beck-filmer i första omgången från 1997. Förutom de tre Trenter-böcker som de här filmerna baseras på har han skrivit typ 25 till om Harry Friberg, varav de tiotal jag orkat ta mig igenom har ungefär samma upplägg och handling. De skulle med andra ord passa sig bra för en serie av Beck-mått.

Anledningarna skulle i princip kunna vara hur många som helst, den mest troliga är att de är rätt otidsenliga och går stick i stäv med den samhällskritiska tendens som dominerat svensk polisfilm sen åtminstone Bo Widerbergs Mannen på taket från 1976. Fram till den sista av Trenter på egen hand färdigskrivna boken om Friberg, Sjöjungfrun från 1966, är de sig lika till upplägg och handling. Då hade Maj Sjöwall och Per Wahlöö redan grundlagt den nya typen av 68-vänsterproggiga kriminalromaner som skulle vara stilbildande i Sverige framöver, både inom litteraturen och filmen. De skulle komma att knuffa undan pusseldeckargenren nästan helt och lämna litet utrymme för slutna överklassintriger.

Andra anledningar skulle kunna vara att filmerna floppade på grund av sin ändå rätt undermåliga kvalitet produktionsmässigt och sitt taffliga skådespeleri, men såna petitesser har väl knappast hindra någon i Sverige från att göra snutfilm förut. Har försökt ta reda på hur de mottogs men inte hittat något, tar gärna emot tips om någon har nån aning.

För övrigt finns just de här tre filmerna släppta på dvd. Den fjärde filmen i samma serie, Som man ropar, finns dock inte släppt och jag har endast kunnat hitta den med kass kvalitet.

/John

Annonser

2 kommentarer »

 1. Synd att inte ”Som man ropar” finns släppt. Det är den filmen jag personligen minns bäst av den här serien och den jag skulle vilja se om.

  Kommentar av Mona — torsdag, maj 22, 2008 @ 18:22

  • Jag älskade alla dessa filmer och hade de på video. Tycker inte alls rolltolkningarna var taffliga utan speglade känslan från böckerna alldeles förträffligt. Men svåra att få tag i på DVD.
   Sett några på youtube bl a ”Som man ropar” men inte samma feeling.
   // Jacob B

   Kommentar av Anonym — lördag, januari 30, 2016 @ 22:11


RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: