Cinerama

tisdag, april 15, 2008

Die Elf Teufel

Filed under: cinerama, Danial, Film — cineramablog @ 22:42

Gårdagens derby visade att fotboll inte ens behöver vara bra för att vara spännande. Vilket naturligtvis betyder att folk får för sig att de ska göra filmer om sporten. Om ni sett några vet att ni att det inte brukar bli så bra resultat.

Fotbollsfilmen kan delas in tre subgenrer; spelar-genren, supporter-genren och huligan-genren. De två senare känns ofta bara ointressanta, de hade lika gärna kunnat handla om vilken sport som helst. Visst, Fever Pitch är småcharmig, men den amerikanska remaken handlar om baseboll vilket säkert funkar lika bra. Huliganfilmer har nästan gjort det till en princip att inte innehålla fotboll så där finns det inte mycket att hämta egentligen. Kvar är då de filmer som handlar om fotbollsspelare.

Filmer om fotbollsspelare brukar inte heller vara bra. Det som brukar få dem på fall, förutom taskigt manus och sånt, är deras matchsekvenser. De är långsamma, förvirrande och framstår för alla som någonsin spelat fotboll (vilket är större delen av mänskligheten) som enbart idiotiska. Problemet är delvis att fotbollen är en lagsport och det är svårt att kombinera det med en hjältens dramaturgi, vilket leder till att hjälten springer med boll och möts av max tre spelare på vägen på målet. Var de andra 18 spelarna befinner sig vet bara regissören.

Roligare blir det då när man enbart fokuserar på hjälten som i Fußball wie noch nie där sex kameror filmar enbart George Best under en match. Det blir rätt långa sekvenser där han bara står på sin kant och hänger. Inte så action. Även den gjordes det en remake på, Zidane, un portrait du 21e siècle. Det roliga med den filmen är att Zidane i slutet av matchen blir utvisad. Undrar vad de filmar då…

I alla fall. En film har jag sett där de spelar fotboll som på riktigt. Die Elf Teufel från 1927. Som det syns på bilden ovan har de lyckats visa att det finns fler spelare på plan än filmens hjälte Tommy. Dessutom är tempot högt, förmodligen högre än vad tempot var i 20-talsfotbollen, med rena rama MTV-klippningen. Detta är verkligen den enda film där fotbollens fysiska skönhet kommer till sin rätt.

Spännande handling har den också. Tommy är det fattiga arbetarklasslaget ”Lindas” stora stjärna. Ägaren till stadens rika lag ser honom ösa in mål och försöker värva honom med pengar och fallna kvinnor. Filmen är regisserad av Carl Boese och Zoltan Korda som senare åkte till England och tillsammans med sin bror (som var gift med den extremt hete Merle Oberon) hade en rätt lyckad karriär där. Tommy spelas av Gustav Fröhlich, Metropolis hjälte och nedan kan ni se motståndarlagets onde kapten.

Tackla inte denna man.

/Danial

Annonser

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: